Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming?

Ben je op zoek naar een energiezuinige manier van verwarmen? Een infrarood paneel is dan wellicht iets voor jou. Maar hoe werkt een infrarood paneel precies? En wat zijn de verschillen met conventionele verwarmingen? We leggen het uit in deze blog en leren je ook hoe je het benodigde vermogen kunt bepalen voor jouw woning.

 

Hoe werkt infrarood verwarming?

Conventionele verwarmingen, zoals een kachel verwarmd door gas of elektriciteit, verwarmen een ruimte middels convectie. Convectie is het opwarmen van de lucht waardoor deze in beweging komt. Warme lucht stijgt op, waardoor de koude lucht naar beneden wordt geduwd. De koude lucht wordt vervolgens door de verwarming weer opgewarmd wat leidt tot een circulatie in de lucht.
Infrarood verwarming werkt door middel van straling die objecten en personen raken en daarmee opwarmen. Het principe is hetzelfde als de warmte van zonnestralen en voelt dan ook vergelijkbaar. 

De infraroodstraling verwarmt objecten en personen binnen een straal van ongeveer drie meter van het paneel. Deze opgewarmde voorwerpen houden de warmte langer vast dan lucht, wat resulteert in een directe vorm van verwarming waarbij geen energie verloren gaat aan het herhaaldelijk verwarmen van de lucht. Doordat de verwarmde objecten ook weer warmte afgeven, wordt uiteindelijk de hele ruimte verwarmd.

Techniek achter infrarood

Voor alle infrarood oplossingen geldt dat er een halfgeleider materiaal wordt gebruikt om elektrische stroom om te zetten in infrarood straling. Bij infrarood panelen wordt er een carbondoek toegepast. Dit is een koolstofvezel waar elektriciteit doorheen wordt geleid om infrarood straling op te wekken. De achterzijde van het paneel wordt geïsoleerd om de warmte en straling zoveel mogelijk aan de voorzijde uit te stralen. Het infrarood verwarmingspaneel warmt na zo'n 10 minuten ook zelf op en het oppervlak wordt 80 - 110°C.

Wat is infrarood straling?

Infraroodstraling behoort tot de optische straling binnen het totale elektromagnetisch spectrum. Dit spectrum wordt o.a. onderverdeeld in Röntgenstraling, optische straling en microgolven.

Optische straling wordt onderverdeeld in ultraviolet, zichtbaar licht en infrarood. Ultraviolet en infrarood zijn onzichtbaar voor het menselijk oog.

Er zijn 3 typen infraroodstraling: infrarood A, B en C

  • IR-A is korte golf infrarood met een golflengte: 780nm tot 1.400nm
  • IR-B is middengolf infrarood met een golflengte: 1.400nm tot 3.000nm 
  • IR-C is lange golf infrarood met een golflengte: 3.000nm tot 10.000nm

IR-C lange golf infrarood is de straling die voorkomt bij infraroodpanelen. Ook stralen mensen en reguliere verwarmingen deze IR-C straling uit in mindere mate. Infrarood panelen zijn zo ontworpen, mede door het relatief grote en vlakke oppervlak, dat het grootst mogelijke deel van de energie omgezet wordt in straling, in plaats van convectie.

IR-A korte golf infrarood is de straling die voorkomt bij traditionele terrasverwarming. Dit type infrarood verwarming heeft meestal een rode gloed en voelt intens aan. De warmte is vrijwel direct na het aanzetten van de lamp voelbaar en werkt ook in niet beschutte gebieden zoals een open terras. Hierbij wordt vaak een zeer hete halogeen of kwarts lamp wordt toegepast. Dit type verwarming is zeer geschikt voor buiten of slecht geïsoleerde schuren/werkplaatsen. Ook binnenshuis is het toepasbaar zolang de straler gericht is op de personen in de ruimte.

De voordelen van infrarood verwarming

De meest genoemde voordelen van infrarood verwarming zijn:

  • Infrarood verwarming levert directe warmte op de juiste locatie, in tegenstelling tot convectieverwarming, die eerst de lucht moet verwarmen.
  • Het is vrijwel voor elke ruimte geschikt, van woonkamer tot toilet.
  • Door alleen objecten in de ruimte te verwarmen in plaats van de hele lucht, is het energiezuinig, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik.
  • Het voorkomt luchtcirculatie en stofverspreiding, wat bijzonder gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
  • Infraroodstraling verwarmt muren en meubels, wat leidt tot minder vocht in de ruimte en de vorming van schimmel voorkomt.

 

Terug naar blog